Asperges weetjes

Kooktiijd asperges 4 a 5 minuten. Dan 20 minuten nagaren in pan

Vegetarisch te gebruiken; roerbak met bosui en amandel

Vochtafdrijvend

Caloriearme groente 16 kcal per 100 gr

Rijk aan B caroteen en foliumzuur

Bron van vitamine B1,B2 en vitamine C.

Bron van mineralen; magnesium, kalium,zink en fosfor

Bron van voedingsvezel

Aanwezigheid van calcium en asparagine zuren; stimuleert de nierwerking

Aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant, deze worden in de lever omgezet in een vluchtige zwavelverbinding; uitscheiding via de nieren.

Dit zorgt voor de typische geur.

Asperges zijn lid van de leliefamilie en wordt al eeuwenlang geroemd als een voorjaarsdelicatesse. Hij wordt echter veel verbouwd en is daardoor bijna het hele jaar verkrijgbaar. Het Nederlandse aspergeseizoen loopt van halverwege april tot 24 juni.

De oude Grieken en Romeinen dachten dat het een medicinale werking had en genezing bood allerlei kwalen, van reuma tot kiespijn. De asperge bevat veel essentiële voedingsstoffen, zoals foliumzuur en kalium, de antioxidant glutathione en vezels. Ze bevatten bovendien weinig calorieën: 100 gram bevat slechts 16 kcal.

Bewaar asperges altijd in de koelkast, anders gaat 50 procent van de vitamine C en een groot deel van de smaak in slechts 2 a 3 dagen verloren. Bij inblikken verdwijnt een deel van de smaak omdat er veel zout wordt toegevoegd.

De voordelen voor de gezondheid van asperges verhoogt de vriendelijke bacteriën in je darmen

Asperges bevatten een koolhydraat genoemd inuline. Deze koolhydraten geeft een impuls aan de gezondheidsbevorderende vriendelijke bacteriën in je dikke darm. In recepten zal het daarom stimuleren de groei en de activiteit van deze vriendelijke bacteriën. Bijgevolg hebben onvriendelijke bacteriën meer moeite om zich te vestigen in uw darmkanaal .

Omdat asperges is zo’n een uitstekende bron van vitamine C het heeft zeer belangrijke rol in het versterken van uw immuunsysteem.

Vitamine C maakt ook collageen aan zodat uw huid en gewrichten sterk blijven. Juice recepten met voedingsmiddelen met een hoog vitamine C is ook een belangrijke anti-stresshormoon en het maakt van uw voedsel de energie die u nodig heeft.

Asperges bied u de verschillende voordelen van foliumzuur

Een portie asperges zal bijna 70 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van foliumzuur leveren. Voedingsmiddelen met een hoog foliumzuur is erg belangrijk tijdens de zwangerschap voor de ontwikkeling van de foetus hersenen en zenuwfuncties.

Het is dus een goed idee om asperges via uw sapcentrifuge te nuttigen als je zwanger bent. Het is bewezen dat het een rol heeft bij het voorkomen van bepaalde neurale buis defect, zoals spina bifida.

Een uitstekende bron van vitamine A

Een van de voordelen voor de gezondheid van asperges. Het vitamine-A-gehalte is goed voor een gezonde huid en het beschermt u tegen infecties. De vitamine A beschermt u ook tegen vele vormen van kanker.